Az időjárás nálam:

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Sonja White (törölt): Ha esetleg erre jársz, járj felém is. Vár egy meglepetés ;) (2010.04.15. 12:11) The Mystery of Love
  • blueraincoat: Szia! Én maradtam és egyelőre jó döntésnek látszik, hogy nem kapkodtam el a dolgokat. Köszönöm, h... (2009.03.13. 11:07) Hókusz-pókusz
  • vaneva: szia : ) érdekes...megkértek írjak egy vázlatot Menni vagy maradni címmel, beütöttem a keresőbe ho... (2009.03.12. 21:18) Hókusz-pókusz
  • blueraincoat: Nagyon rendeződni látszik :-). (2009.02.11. 18:33) Érdekes...
  • Sonja White (törölt): És rendeződik? Vagy csak látszik? :) (2009.02.10. 22:34) Érdekes...
  • Utolsó 20

Utazások az életnek nevezett hullámvasúton

Történetek az életemből, az életemről, gondolatok, valamik, zenék, dolgok, amiket emlékül hagyok fiamnak és mindenkinek, aki megtisztel azzal, hogy olvas.

Címkék

1989.06.16.

2008.06.16. 17:12 | blueraincoat | 1 komment

Címkék: emlékek

Nagy Imre és a többiek újratemetésének és az érettségi bankettemnek a napja.
Emlékszem napközben a tv-t néztük, követtük az eseményeket, a különböző szónokokat, de lélekben már az estére készültünk.
Hivatalosan akkor még nem volt tanagyag '56. Nem hivatalosan sem. Fogalmam sem volt akkoriban, mivel játszottam, amikor a történelemkönyvemben Nagy Imre képét nemzetiszínű szalaggal kerítettem körbe október 23 és november 4 között, ill. amikor a Szabad Európa hírei alapján Szabad Szó néven füzetlapokra írtuk kézzel a mi kis szamizdatunk. Nem akartunk mi ellenállók, másként gondolkodók lenni, csak tudtuk, nem minden úgy történt, ahogy azt megpróbálták megetetni velünk.
Szóval aznap készülődtünk a bankettre. 10 fiúból 9 cigizett, az ofőnket utáltuk, ő is bennünket, úgyhogy elhatároztuk, szivarral a szánkban fogjuk fogadni a vendéglőben. Összedobtuk a pénzt és vettünk valami Csongor nevű rettenetet. A bankett kezdete előtt rágyújtottunk. a fejünk lilult, de szívtuk, mert úgy éreztük ez a mi kis bosszúnk az ofővel muszájból eltöltött 4 évért. De ő csak nem akart jönni, annyira utált ő is minket, hogy a lányok rángatták el otthonról, kb. másfél órával a mulatság kezdete után.
Ennyit a bosszúról.
Mire emlékszem még abból a napból?
Történelemtanárunk -aki kinézetre olyan volt, mint egy Wehrmacht kiképzőtiszt- is ott volt a banketten. Minden keménysége ellenére nagyon szerettük, ezért is hívtuk meg. Csak ült elgondolkozva a sarokban, s amikor a lányok felkérték táncolni, azt mondta gyászol az újratemetés miatt, ezért köszöni, de nem.
A tanár úr akkor nézett szembe azzal, mit tanított, mit kellett tanítania  30 éven keresztül. Milyen hazugságban élt, mi volt az, amit ebből rákényszerítettek, s milyen megalkuvásokat vállalt saját maga és a túlélés érdekében.
Azt hiszem aznap nemcsak a tanár úr szembesült a múltjával, hanem jópáran mások is. Funcionáriusok és egyszerű emberek, a hatalom gyakorlói, akiknek elvették a játékszerét, olyanok, akik évtizedeket éltek kényszerből, vagy tudatlanságból szemellenzősen.
Már nem emlékszem, milyen nap volt, esett-e, vagy sütött a nap?
Már nem emlékszem, berúgtam-e, vagy sem.
S arra sem, hogy mi ott akkor 18 éves, frissen érettségizett fejjel felfogtuk-e, hogy valami  új, valami teljesen más kezdődött el, ami egyik pillanatról a másikra megváltoztatja majd addigi életünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://micsodautjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr3524068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T. 2008.06.17. 10:59:43

Emlékeim szerint sütött a nap és fújt a szél. A rádióban egész nap a megtorlás alatt kivégzettek nevét olvasták, akkor kezdték, mikor az újratemetési szertartást, és valamikor délután fejezték be... Mansfeld Péter... Ott voltam a Hősök terén egy barátnőmmel, elkéredzkedtünk a munkahelyünkről. Anyám nagyon nem örült, hogy odamegyek. Amikor Viktor azt mondta, hogy követeljük, hogy a Szovjet Néphadsereg vonuljon ki Hazánk területéről, félve néztünk körbe, hogy na..., most mi lesz. Nem történt semmi. Nem vittek be, nem vertek meg, nem lőttek le, sőt könnygáz se volt. Méltóság volt. Szép volt. Szabad volt. A Székely Himnusz éneklésekor mindenki megfogta egymás kezét. Felemelő volt, magyarnak lenni volt ott jó. 20 évesen úgy érezni, hogy részese vagy a történelemnek. Azóta kicsit minden másképp van...
süti beállítások módosítása